1 Eylül 2013 Pazar

Batıl İnançlar: Sebepleri, Yorumlarım

Uzun uzun zaman önce sanırım 12-13 yaşlarındayken batıl inançların nereden geldiğine dair sevimli bir kitap okumuştum. Cyborg'a bunları yazacağıma dair söz vermiştim. Sadece kitaptan hatırladığım kadarını yazmayacağım, son zamanlarda okuduğum felsefe ve inanç kitaplarında da bu bağlantıları kurabileceğim şeyler gördüm. Bu yüzden yorumlarım diye ekliyorum.

Kırık Ayna 7 Yıl Uğursuzluk Getirir:
görsel
Okuduğum kitapta vaktiyle aynanın çok pahalı olduğu, bu yüzden hizmetçileri korkutmak için bu hikâyenin uydurulduğu yazıyordu. Düşünürsek mantıklı ama bir sebebi daha var.
İnsanın görüntüsü insanın ruhunu yansıtır. Bir insan kırık aynaya baktığında suretini de parçalara ayrılmış görür. Ruhun parçalara ayrıldığı düşünüldüğü için ayna kırmak uğursuzluk demektir. 7 yıl da sanırım 7ye verilen önemden kaynaklanıyor. İnsanın ruhunu 7 yılda ancak toparlayacağına inanılıyordu bu yüzden 7 yıl uğursuzluk süreceğine inanılmıştır.

Nazar ve Nazara karşı Nazar Boncuğu:
görsel
Nazar, son dönemde de popüler olan negatif enerji, kem göz hikâyesi. Antik Yunan'da Heraklitos buna inanıyor. Daha öncesini bilmemekle birlikte İnsan Nasıl İnsan Oldu'da ilk defa Heraklit'te kem gözden bahsedildiğini biliyorum. Heraklit insanların kötü düşüncelerinin bakışları aracılığıyla başka bir insanı etkileyebileceğinden bahsediyor. Gözler kalbin aynasıdır diye bir sözü çokça duymuşuzdur. İnsanın içindeki iyilik de kötülük de gözlerinden yansır.
Nazar boncuğu da göz şeklinde fark ettiyseniz. Mavi gözün çok yüksek bir enerjiye sahip olduğuna inanıldığını düşünürsek bu boncuğun kem göze karşı kullanılması anlayabiliyorum. An eye for an eye tadında bir yaklaşım.
Batıl inançlarım az olmakla beraber var, nazar boncuğunu seviyorum, şekil şemal bayaa güzel bence.

Aynayla ilgili diğer inançlar:
Nasıl insanın sureti ruhuysa, insanın ruhunun aynaya hapsolma ihtimali de vardır. İnsan ruhu ayna ayna gezebilir eski inançlara göre. Birisi öldüğünde evde aynaların üzeri örtülür ki ölünün ruhu aynaya hapsolmasın ve gidebilsin.
Evin kapısına ayna asmak enerji muhabbetleriyle aynı hikâye. Kötü söz sahibinindir modunda evden içeri girecek kişinin kötü düşüncelerini ona yansıtmak için kullanılır. Şahıs aynada kendi gözleriyle karşılaşır ve kendi nazarından kendi etkilenir. Göğse minik bir ayna yerleştirmek nazara karşı kullanılabilir.

Kara Kedi:

görsel
Bak bu ayıp bence. Kedi lan bu. Kara kediye dokunulmaz, uğursuzluk getirir, saçınızı çekin kara kedi görünce şeklinde türevleri vardır.

İki sebep var, ikisi de Hristiyanlığa dayanıyor.
Kediler bağımsızlıkları, şahıslarına münhasır karakterleri ve kötü enerjiyi alma yetenekleri sebebiyle Pagan inançlarda çok büyük yer kaplıyor.
Her inanç sistemi gibi Hristiyanlık da kendinden önceki inanç sistemine saldırır. Bu yüzden paganlarda bu kadar önemli olan kediler Hristiyanlıkta lanetlenir.
Bir diğer sebep ise cadı avıyla ilgili. Cadıların geceleri kara kediye dönüştüğüne dair bir inanç var. Daha ziyade gece karanlığında gözükmeyen siyah hayvanlarla ilgili sıkıntısı var kilisenin. Gördüklerini yerde kara kedileri katlediyor pisler.
Saç çekmek te sanırım kara kediye karşı vücudu uyarmak için kullanılıyor günümüzde. Hayatta katılmayacağım batıl inanç, tutar yerim ben bunu.

Neyse şimdilik aklımda olanlar bunlar. Daha gelirse güncellerim ya da devam şeklinde yazarım.

Sevgiler... Sevin kedileri!


5 yorum:

  1. Çok tişikilir^^
    Kedilerin bu cadı muhabbetine çektikleri nedir ya? Sonra kedileri katledince farelerin vebasından nüfuslarının yarısı gitti. Doğayla oyun olmaz. Hem kara kediler pek akıllıdır<3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veba olayını da tanrını gazabı olarak yorumlayıp, iyice delirdiler sonra. amaann. kedi olsun kara olsun :D

      Sil
  2. hiç işime yaramadı tşk...

    YanıtlaSil
  3. burada batıl inançlarınçıkış hikayeleri ya da batıl inançların çıkış sebepleri var. https://youtu.be/0BeevsW_eOY

    YanıtlaSil
  4. burada batıl inançlarınçıkış hikayeleri ya da batıl inançların çıkış sebepleri var. https://youtu.be/0BeevsW_eOY

    YanıtlaSil