11 Aralık 2012 Salı

Farinelli: IL Castrato


Selamlar. Bu gün size catrato'lardan bahsedeceğim. Castrato'lar ilk Roma'da ortaya çıkıyorlar. Kilise içinde kadınların şarkı söylemesi yasak olduğu için güzel ve aslında ince sesli erkek çocuklarını ergenliğe girmeden hadım ediyorlar. Bu sayede sesleri bozulmuyor, üstelik ses aralıkları mezosoprano seviyesinde kaldığı için kadınların söylemesi gereken parçaları da bunlar söylüyor. Ha tabi insanoğlu işin bokunu çok güzel çıkarıyor. Özellikle Venedik'te bu Barok müzik opera işinin iyice ticarete dönmesiyle erkek rollerini de castratolar oynuyor, çok zengin oluyor bir kısmı, dönemim rock starları resmen, kadınlar bunlara hasta diğer yandan. Neyse sonuç olarak bazı aileler çocuklarını hadım ettiriyorlar sırf para için. Neydi? ha müzik 1600lerden sonra çok bozdu, öyle böyle değil, önünü alamadık.

Farinelli de çok ünlü castratolardan birisi, bir italyan güzeli. Onun hikayesinin filme çevrilmesinin altında castrato olmasının sebebi olan korkunç trajedi de olabilir. Tabi olayın gerçek sebebinin bu olup olmadığını asla bilemeyiz ama hikâye oldukça akla uygun. Farinelli'nin filmdeki olağanüstü sesi bir soprano ve bir kontrtenor'un seslerinin teknoloji yardımıyla birleştirilmesiyle elde ediliyor.
Film 110 dakika, youtube'da bile var. Bence izleyin Farinelli'nin sesi, güzelliği, hikâye, dekorlar bayaa iyi.

Şu da sanırım filmin climax'i:



SPOILER SPOILER SPOILER
: Farinelli'nin hayat hikayesini sonunda okudum. Gerçekten en ünlü castratolardan birisiymiş hatta en ünlüsü. Filmdeki sesi onun hakkında yazılanlardan yola çıkarak yapılmış. Trompetle ses yarıştırma hikayesi gerçekmiş yani. Ve evet hadım edilmesinin sebebi abisinin arzusuymuş. Yuh!
SPOILER SPOILER SPOILER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder